Anitha Westerlund

Att komparera ett adjektiv

Bra, bättre, bäst

Vi hade det bra med vår ”gamla” inkörda ambulans, med vår ambulanspersonal som hade lokalkännedom och personkännedom. Vår fina ambulans som hade bår och små fack där all utrustning var omsorgsfullt instängd och fastspänd så att inget skulle flyga omkring om ambulansen var tvungen att tvärnita för någon älg eller så, med en speciell stol för sjuksköterskan att sitta på, givetvis med säkerhetsbälte. Extra värme i bårutrymmet, blåljus och sirener så att folk skulle se dem om det var bråttom. Det var tryggt att veta att Evelyn, Jonny, Annika, Evelina, Fredrik m fl vakade över oss Åselebor. Men vi tog dem aldrig för givet, för visst hände det att de inte fanns på plats, att de redan var upptagna men det accepterade vi som de tålmodiga inlandsbor vi är. Man kan ju inte kräva att man ska ha ett absolut vattentätt skyddsnät vi är ju inte så många. Jag menar det har ju Telia redan lärt oss, att man inte kan ha full täckning överallt, speciellt inte på de ställen som verkligen skulle behövas – skogen, fjällen, ödemarken.

 

Sen kom Västerbottens läns landsting på att vi skulle ha det bättre! Det var ju en fin idé, en bra tanke. Det skulle bli så mycket bättre när vi fick en Golf där alla grejor låg lösa, där det inte rymdes en bår om man ville stoppa in en sjuk människa om utifall det skulle råka vara kallt ute. En bil som inte fick skjutsa patienten någonstans. En del patienter frös lite medans de väntade på att Doroteas ambulans skulle komma och skjutsa, speciellt de som låg ute. En kombigolf där de ryms en liten bår gjorde det hela ännu lite bättre nu kunde man lyfta in en frusen patient i bilvärmen men personalen hade det lite besvärligt för med patienten på en bår i bilen så rymdes inte de själva. Nu ska den nya lösningen bli ännu lite bättre för nu har landstinget fått hjälp av kommunen att tänka till om vad som behövs. Nu ska det bli en ambulans, nej inte ambulans, en bil, som har riktig bår, ändamålsenlig utrustning, stol för sjuksköterskan, värme och all tänkbar lyx. Den bilen ska få skjutsa patienter också, det enda som egentligen saknas är lite gul färg, blå lysen på taket och en liten tuta!

 

Jag tror det hade varit bäst om det fått bli vid det gamla, vi Åselebor hade nöjt oss med att bara ha
det bra! Kanske är det någon som misstycker att jag skämtar om något så allvarligt som vår akutsjukvård men det är mitt sätt att handskas med det som är jobbigt. Jag tycker att det är fruktansvärt det som händer, mängder med skattepengar har skyfflats ut för detta experiment, ingenting har blivit billigare, om man nu inte läser plånboken som f-n läser Bibeln. Allt det har resulterat i är en fruktansvärd otrygghet i flera kommuner, alla väntar vi bara på den katastrof som vi vet kommer, den gång då Doroteas ambulans inte hinner fram och en svårt sjuk medmänniska i inlandet får betala detta med sitt liv.

 

Någonstans känner jag dock att nu kan det bara gå framåt mot bättre tider. Men jag kommer aldrig att kalla mig västerbottning mer i mitt liv, för västerbotten det är uppenbarligen bara kusten, nej, jag är Lapplänning och Inlandsbo och vansinnigt stolt över det! För vi inlandsbor är överlevare sen urminnes tider, vi har generationer av sega, kloka och finurliga överlevnadskonstnärer bakom oss, vi ska överleva detta också!

Anitha Westerlund

Gafsele.

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: