Låt er inte luras – kräv en riktig ambulans!

Nu lovar Peter Olofsson en ”uppgraderad akutbil” …
Vad än det nu kan vara i hans fantasi, en ambulans är det i alla fall inte. Steget att åter införa en ambulans är mindre än någonsin men för Peter Olofsson ändå ett väldigt stort steg! Detta sista steget innebär nämligen prestigeförlust!
Han köper sig tid och lurar både befolkningen i Åsele och Dorotea. Den tredje modellen av bilen är varken en akutbil eller en ambulans, varken fisk eller kött. Att den nu ska få lasta och transportera patienter ger en fel trygghet till befolkningen i Åsele kommun. Även om det återstår att se hur den nya bilen kommer att se ut, så är avgörande brister i den redan nu tydliga. Bilen kommer inte att vara godkänd som ett utryckningsfordon och den ska ”enbart uppföra uppdrag inom kommunen” (se VK – artikel 19/3).

 
Både som ett icke utryckningsfordon och med befintlig personal får den inte utföra den viktiga funktionen som ledningsbil med sjukvårdsledare och medicinsk ansvarig vid större olyckor. Den får heller inte påskynda farten till patienten eller med patienten till sjukstugan utan måste följa trafikreglerna som alla andra trafikanter.
Påståendet av Peter Olofsson, landstingsdirektören Jonas Rastad och verksamhetschefen för akutsjukvård Robert Ylipää att ”akutbilen” alltid finns på plats stämde redan från början inte! Hur kan den alltid vara på plats när den är upptagen i exempelvis två timmar i Gafsele? Senast nu när denna bil ska få lasta patienter och därmed kan bli upptagen ännu längre är detta löfte helt förkastad!

 
Cirka sammanlagd tio dygn per månad (33%) är även Åsele kommun utan tillgång till jourläkareverksamheten, vissa nätter och helger då enbart Vilhelmina står för jouren. Vart tar ”akutbilen” vägen då med ett barn som är akut sjuk? Med en patient som har fått en stroke där varenda minut är avgörande för patientens framtid? Med en patient som har fått en hjärtinfarkt och måste komma iväg så fort (med blåljus!) som möjligt till Lycksele eller Umeå? Endast en ambulans stationerad i Åsele kan utföra sådana uppdrag på ett snabbt, etiskt, adekvat och professionellt sätt!

 
Som personal på en ambulans förstår jag att några invånare i Åsele kommun känner sig lite tryggare nu när Peter Olofsson lovar transportmöjligheten. Men ni kommer att betala ett högt pris för detta lurande löfte på längre sikt!
Accepterar ni detta då kommer ärendet att få tillbaka en riktig ambulans ligga på is länge! Då finns ingen anledning alls för herrarna på landstinget att åter införa en ambulans.
Låt er inte lura utan kämpa för en etisk grundtrygghet – en ambulans!

Ulrich Wisniewski – Dorotea
Sjuksköterska på ambulansen

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: