Karin Svanebro

Jag har blivit ombedd att berätta varför just jag är personligt engagerad i ockupationen. Jag har hand om de gratis bilderna som medierna gratis kan ladda ner på http://www.flickr.com/photos/doroteaupproret. Efter att ha jobbat som journalist i 36 år vet jag hur viktiga bilder är. Utan bilder tvekar tidningar att skriva en artikel. Och många tidningar har inte råd att skicka en fotograf till södra Lappland.


Jag brukar också försöka åka förbi sjukstugan dagligen för att prata med ockupanterna som är där mest hela tiden. Jag tror att varje sådant besök uppskattas. Nya ansikten och nya diskussioner, piggar upp kärntruppen. Även om jag inte brukar ha tid att stanna så länge.


Att jag är engagerad i Doroteaupproret beror på flera olika orsaker. Jag flyttade till Avaträsk i somras, efter 36 år i Stockholm. Min pappa kommer från en by i kommunen och jag åkt upp hit flera gånger per år. Här finns fantastiska människor och en fantastisk natur. Så tog min man och jag äntligen beslutet att flytta hit. Och det har vi inte ångrat.


Sjukstugan har varit en stor trygghet. En gång skar sig en av mina söner rätt rejält när vi var uppe en sommar. En annan gång bröt han armen.  Många barn skadar sig ofta i friheten på landsbygden. Det tog oss 10 minuter för att få hjälp av sjukstugans duktiga personal. Att åka de 15 milen till Lycksele som det nu är tänkt, med ett skadat barn som är rädd är varken bra eller roligt. Bor man i Borgafjäll måste man åka 26 mil.


En vän här har redan fått en omfattande stroke. Anledningen till att han mår relativt bra är att han snabbt fick behandling. Bland mina släktingar här finns det två barn som är sjuka. Om något händer med dem måste de snabbt få hjälp.


Vi har också näringar där det är lätt att skada sig. Till exempel skogsnäringen och gruvnäring. Det handlar också om att locka fler företag till kommunen. På sjukstugan igår hörde jag talas om ett företag med 50 anställda funderade på att etablera sig i Dorotea. Men nu tittar de på andra kommuner eftersom vi inte har några akutvårdsplatser.


Men jag engagerar mig också för att det handlar om rättvisa. Vi i Dorotea betalar landstingsskatt som alla andra. Därför har vi samma rätt till vård som alla andra enligt hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Visst kan vi inte räkna med att få hjälp lika snabbt som i Stockholm i vår 15 mil långa kommun. Särskilt nu när vår enda ambulans måste hjälpa grannkommunen Åsele när deras ambulans har tagits bort. Vi stöder också Åsele i deras kamp för att gå tillbaka sin ambulans.Politiker tycker att vi ska lita på ambulanshelikoptrar. Men de kan inte landa i tät dimma eller tätt snöfall. Därför går vi inte med på att vi inte får ha våra akutvårdsplatser kvar. Vi vill inte riskera vår hälsa och våra liv!

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: