Karin har skrivit till Göran Hägglund.

Foto: Karin Svanebro.

Karin Svanebro har skrivit ett brev till socialminister Göran Hägglund. Nedan kan du läsa vad hon skrev.

Hej Göran,

Den 31 januari stängdes fyra akutvårdsplatser på sjukstugan i Dorotea. De platserna var ofta överbelagda. Det betyder att människor i Dorotea kommun måste åka mellan 15 och 28 mil till Lycksele för att få akutvård. När vi började protestera köpte Landstinget två platser på ett äldreboende i kommunen. Det är pallativa platser som saknar utrustning för akutvård.

Ungefär samtidigt har man bytt ambulansen i grannkommunen Åsele till en personbil. Du kanske har läst i tidningarna om att en svårt nedkyld och sjuk person då fick förvaras i bakluckan. Det är inte bara livsfarligt utan även djupt förnedrande.

Problemet är också att det finns ett kommunalt samarbete för sjuktransporter mellan Åsele och Dorotea kommun. Måste någon transporteras i ambulans i Åsele, finns det alltså ingen i Dorotea.

Landstingspolitiker säger att transporter av sjuka kan ske med helikopter. Men en helikopter kan inte landa i tät dimma eller tätt snöfall.

Detta drabbar hela kommunen. Turistnäringen byggs ut i Borgafjäll. Men vilka turister vågar åka dit på skidsemester? Vid ett benbrott ska personen transporteras 28 mil i ambulans. Om den inte är upptagen, vill säga. Och företag som vi försöker locka till kommunen, tänker nog om, när de får veta att de inte kan få vård i tid om olyckan är framme. Sjuka personer funderar redan på att flytta och kvinnor i fertil ålder vågar inte skaffa barn.

Hela Dorotea kommun stöder dem som ockuperar sjukstugan. Även alla kommunpolitiker oavsett partitillhörighet. Neddragningarna strider både mot hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen.

Vad anser du att vi ska göra åt situationen? Vi kan inte göra en Lex Mariaanmälan. Det ska vårdgivaren göra. Visst kan privatpersoner också göra en anmälan till Socialstyrelsen, men då bara i ens eget enskilda fall.

Hur ska vi i Dorotea och Åsele kommun kunna komma tillrätta med det strukturella problemet som hotar vårt liv och hälsa?

Låt dig inspireras av Karins brev & skriv ett du också! Hit kan du skicka.

Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: